50 vuotta Finlandiaa -kokonaisuus nyt luettavissa

Innostaisiko sivakoiminen? Kokosimme Finlandia-hiihdon juhlavuoden kunniaksi verkkosivuillemme historiaa ja tunnelmia Finlandia-hiihdosta. Tekstein, kuvin ja videopätkin avattu tietopaketti kertoo tarinaa kerran maailman suurimmasta massahiihtotapahtumasta.
Osallistujien meri vuoden 1978 Finlandiassa. Finlandia-hiihdon kuvapankki.

Finlandia-hiihto täyttää 50-vuotta. Ensimmäisen kerran Finlandia hiihdettiin vuonna 1974 Hämeenlinnasta Lahteen. Osallistujaennätys on vuodelta 1984, jolloin hiihtäjiä oli lähemmäs 13 000. Finlandia-hiihto on edelleen kansainvälisesti merkittävä massahiihtotapahtuma. Osallistujille Finlandia tarjoaa mahdollisuuden kilpailuun tai rauhallisemmin eteneville mukavan kunto- tai retkihiihtotapahtuman.

50 vuotta Finlandiaa -kokonaisuudessa kurkataan muun muassa laturetken alkuvaiheisiin ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Tarkastelun alla ovat myös hiihtotyylit ja Finlandian eri muodot.

”Aiheeseen tutustuneena ihastuin kerran hiihdettyyn Kuutamo-Finlandiaan, jota ei ainakaan vielä ole otettu uudestaan ohjelmaan. Tuolloin yöllinen laturetki oli tarkoitus hiihtää kuun loisteessa, mutta pilviverhon vuoksi otsalamput korvasivat kuutamon. Nuotioin ympärillä tauotettiin ja evästeltiin. Tällaisen tunnelman kannustamana luistaisi minunkin sukseni.” kommentoi Finlandia-kokonaisuuden koostanut tutkija Ulla Viljanen.

Tutustu kokonaisuuteen suomeksi tai englanniksi

Finlandia-hiihtoon osallistuneita hiihtäjiä massalähdössä järven jäällä.

50 vuotta Finlandiaa

50 years of Finlandia