Muistot liikkeeksi

Kuvaaja Karoliina Redsven, Lahden museot.

Muistot liikkeeksi senioriyleisötyössä -hanke

Hiihtomuseon hankkeen tavoitteena on kehittää senioriyleisötyöhön uusia toimintamalleja, jotka lisäävät ikäihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Muistot liikkeeksi -hanke yhdistää liikkumisen ja kulttuuriperinnön, ja mahdollistaa samalla osallistavan toiminnan.   

Ajankohtaista 

Elämykselliset Muistot liikkeeksi -liikuntaharjoitukset syksyllä 2024

Hiihtomuseossa on alkaen ti 3.9.-26.11.2024 digitaalisia harjoituksia joka toinen tiistai klo 10–10.30. Avustava ohjaaja paikalla. Pääsymaksulla (8 euroa), museokortilla maksutta. Ei ilmoittautumista. Tulethan paikalla n. varttia ennen harjoitusta.

Päijät-Hämeen kesäyliopiston kautta tarjotaan maksuttomia harjoituksia kolmena eri ajankohtana, paikkoina Tiedepuisto sekä Hiihtomuseo. Ilmoittautuminen verkkosivujen kautta seuraavasta linkistä Koulutukset – Päijät-Hämeen kesäyliopisto (paijathameenkesayliopisto.fi) Lisätietoja: toimisto@phkesa.fi ja 044 7290 020

Harjoituksia tarjotaan jatkossa myös valikoituina tapahtumapäivinä. Harjoituksia
viedään myös rajattu määrä maksutta tilauksesta ryhmien tiloihin.
Lisätietoja: Tutkija Ulla Viljanen, 044 483 1578 ja ulla.viljanen@lahti.fi

Harjoitukset on suunniteltu ikäihmisille, osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta.
Mukava ja joustava asu soveltuu parhaiten tuolilla istuen ja osin seisten tehtäviin
harjoituksiin.

Lataa tästä Muistot liikkeeksi -uutiskirje:

Muistot liikkeeksi -hanke

Hanke alkoi syksyllä 2023 ikärikkaille suunnatuilla muistelutapahtumilla. Muistoja kerättiin kolmella eri talviteemalla: lumileikit, hiihtoretket ja Salpausselän kisat. Vuodenvaihteessa muistoista syntyi useamman ohjaajan käsissä tarinallistettuja liikuntaharjoituksia, jotka tehdään pääosin tuolilla istuen. Ohjaajat painottivat harjoituksissa muistia aktivoivaa liikuntaa, tanssia, klassista laulua ja itämaista taijiliikuntaa.  

Lisätietoja

Tutkija Ulla Viljanen
044 483 1578
ulla.viljanen@lahti.fi

 • Tanssitaiteilija Leena Keizer on kulttuurin moniammattilainen, joka tuottaa esityksiä eri-ikäisille yleisöille teattereihin, luontoon ja kiertueille. Sivutyönään Keizer opettaa aikuisoppilaille eri tanssilajeja baletista nykytanssiin ja improvisaatioon. Toiselta koulutukseltaan Keizer on toimittaja ja kirjoittamisella on tärkeä rooli hänen taiteellisessa työskentelyssään.

  Leena Keizer suunnittelee kerättyjen muistojen pohjalta Hiihtomuseolle moniaistisen, tarinallisen kokonaisuuden, jossa muistot muuttuvat liikkeeksi ja tunnelmiksi – koskettavaksi yhteiseksi kokemukseksi. Tuokio tempaa osallistujat mukaan mielikuvituksen maailmaan, jossa otetaan liikkuen aikaa ilolle, ihmettelylle ja yhdessäololle.

  Leena Vilponen on eläkkeellä oleva sairaanhoitaja, hän on ohjannut kiinalaista taijiliikuntaa yli 30 vuotta. Vilponen on vieraillut Kiinassa yhdeksän kertaa ja tutustunut taijiharjoituksiin autenttisessa ympäristössä. Taijiohjaajana hän on pitänyt lukuisia tilaisuuksia eri puolella Suomea. Vilponen on paljasjalkainen lahtelainen, joka asui yli 20 vuotta Porin seudulla, mutta muutti takaisin Lahteen muutama vuosi sitten.

  Leena puolestaan tuo lumileikit ja ikimuistoiset hiihtoretket kiinalaisen taiji-liikekielen avulla harjoituksiin – keskelle suomalaista lumista talvimaisemaa, kuitenkin sisätilassa toteutettuna.

  Tarja Kindstedt on fysioterapeutti sekä geriatrisen- ja muistikuntoutuksen asiantuntija. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta ikääntyneiden parissa ja kokenut sen alusta lähtien omaksi alakseen. Kindstedt on saanut työskennellä moniammatillisissa tiimeissä ja monissa projekteissa, ja sitä kautta saanut laajaa näkemystä omaan tekemiseensä. Tärkeintä hänelle ovat olleet olleet ihmisten kohtaamiset ja liikkumisen ilon mahdollistaminen erilaisissa ryhmissä ja yksilöllisessä terapiassa.

  Tarjan harjoituksessa muistellaan yhdessä Salpausselän kisoja ja tehdään siitä ”liikuttava tarina”. Istuen ja seisten tehtävät harjoitukset voi jokainen suorittaa oman kunnon mukaan.

  Päivi Vihma on liikunnan opettaja ja muusikko Wellamo-opistolta. Kokemusta ikääntyvien ohjaamisesta on karttunut viidentoista viime vuoden ajan kansalaisopistossa Lahden seudulla.  Päivi on erityisen kiinnostunut kehon ja mielen yhdistävästä Asahi-terveysliikunnasta ja muistakin kehonhuollon menetelmistä. Entinen kilpaurheilija on nykyisin vannoutunut toimintakyvyn ylläpidon ja lempeän liikkeen kannattaja. Laulua Päivi pääsee tässä nyt ensimmäistä kertaa yhdistämään liikkeeseen ja tarinaan kokonaisvaltaiseksi kehomielenharjoitukseksi.

  Tule muistelemaan Päivin kanssa Salpausselän kisoja, urheilun esikuvia, jännitystä, liikunnan riemua ja yhteenkuuluvuuden tunnetta Hiihtomuseolle! Herätetään muistot eloon yhdessä liikkuen, laulaen, kuunnellen ja aistien.

  Hanke tarjoaa mahdollisesti myös muiden ohjaajien harjoituksia. 

Hankkeessa Hiihtomuseon yhteistyökumppaneina toimivat ikäihmisten asiantuntijat Lahden kaupungin liikuntapalveluista, Gerontologian tutkimuskeskuksesta (GEREC), Päijät-Hämeen liikunta ja urheilu ry:stä (PHLU), Vire TV:stä ja Wellamo-opistosta.

Tutustu Muistot liikkeeksi senioriyleisötyössä – ikäihmiset aktiivisina sisällöntuottajina -artikkeliin

Lataa tästä hankkeen esite:

Mira Arkko
Projektitutkija

Muistot liikkeeksi senioriyleisötyössä

Muistot liikkeeksi -hanke, yleisötyö, asiakaspalvelun kehitystyö

Suvi Kuisma potrettikuva 1
Suvi Kuisma
Yleisötyön päällikkö

Lahden museoiden yleisötyö ja asiakaspalvelu