Muistot liikkeeksi

Kuvaaja Karoliina Redsven, Lahden museot.

Muistot liikkeeksi senioriyleisötyössä -hanke

Hiihtomuseon hankkeen tavoitteena on kehittää senioriyleisötyöhön uusia toimintamalleja, jotka lisäävät ikäihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Muistot liikkeeksi -hanke yhdistää liikkumisen ja kulttuuriperinnön, ja mahdollistaa samalla osallistavan toiminnan.   

Ajankohtaista 

Muistot liikkeeksi senioriyleisössä -hanke tarjoaa toukokuussa 2024 elämyksellisten liikuntaharjoitusten digitaalisia versioita Hiihtomuseossa. Harjoitukset ovat maksuttomia yli 65-vuotiaille, ilmoittautumisohjeet löydät harjoituskuvauksen yhteydestä sekä sivun alareunasta. 

Digitaalinen liikuntaharjoitus: Liikkeellä muistia aktivoimaan  

Fysioterapeutti Tarja Kindstedtin harjoitus heijastetaan seinätaululle Hiihtomuseon Nuoska-tilassa ti 7.5. klo 10 ja ke 15.5. klo 10. 

 • Digitaalinen harjoitus kestää noin 30 minuuttia ja se toteutetaan pienryhmässä. Se pohjautuu paikan päällä toteutettuun harjoitukseen. 

  Liikuntaharjoitukset on suunniteltu ikäihmisille, eli ne tehdään pääosin tuolilla istuen. Harjoitusta varten kannattaa pukea rennot vaatteet. Harjoitukseen ilmoittaudutaan ennakkoon ja ilmoittautuminen on sitovaa. Osallistujat pääsevät tutustumaan Hiihtomuseon näyttelyihin ilmaiseksi.  

  Tarja Kindstedt on fysioterapeutti sekä geriatrisen- ja muistikuntoutuksen asiantuntija. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta ikääntyneiden parissa. Kindstedt on työskennellyt moniammatillisissa tiimeissä ja monissa projekteissa, ja sitä kautta saanut laajaa näkemystä omaan tekemiseensä. Tärkeintä hänelle ovat ihmisten kohtaamiset ja liikkumisen ilon mahdollistaminen erilaisissa ryhmissä ja yksilöllisessä terapiassa.   

  Ilmoittautuminen puhelimitse tai sähköpostitse: 

  Projektitutkija Mira Arkko   

  044 483 1799   

  mira.arkko@lahti.fi   

   

  Tutkija Ulla Viljanen   

  044 483 1578   

  ulla.viljanen@lahti.fi   

Digitaalinen liikuntaharjoitus: Tanssien talveen 

Tanssitaiteilija Leena Keizerin harjoitus heijastetaan seinätaululle Hiihtomuseon Nuoska-tilassa ke 15.5. klo 13 ja ti 21.5. klo 10. 

 • Digitaalinen harjoitus kestää noin 30 minuuttia ja se toteutetaan pienryhmässä. Se pohjautuu paikan päällä toteutettuun harjoitukseen.   

  Liikuntaharjoitukset on suunniteltu ikäihmisille, eli ne tehdään pääosin tuolilla istuen. Harjoitusta varten kannattaa pukea rennot vaatteet. Harjoitukseen ilmoittaudutaan ennakkoon ja ilmoittautuminen on sitovaa. Osallistujat pääsevät tutustumaan Hiihtomuseon näyttelyihin ilmaiseksi. 

  Tanssitaiteilija Leena Keizer on kulttuurin moniammattilainen, joka tuottaa esityksiä eri-ikäisille yleisöille teattereihin, luontoon ja kiertueille. Sivutyönään Keizer opettaa aikuisoppilaille esimerkiksi balettia, nykytanssia ja improvisaatiota. Toiselta koulutukseltaan Keizer on toimittaja, ja kirjoittaminen on osa hänen taiteellista työskentelyään.  

  Ilmoittautuminen puhelimitse tai sähköpostitse: 

  Projektitutkija Mira Arkko   

  044 483 1799   

  mira.arkko@lahti.fi   

    

  Tutkija Ulla Viljanen   

  044 483 1578   

  ulla.viljanen@lahti.fi   

Digitaalinen liikuntaharjoitus: Talveen taijin pehmeydellä 

Taijiohjaaja Leena Vilposen harjoituksen digiversiota esitetään Hiihtomuseon Nuoska-tilassa nonstop-periaatteella ti 14.5. klo 13–16 ja to 16.5. klo 13–16. 

Huomioi! Ei ilmoittautumista. Tilaan mahtuu kerrallaan maksimissaan kymmenen osallistujaa. 

 • Harjoitus kestää n. 10 minuuttia ja siihen voi osallistua myös kesken esityksen. 

  Leena Vilponen on eläkkeellä oleva sairaanhoitaja, hän on ohjannut kiinalaista taijiliikuntaa yli 30 vuotta. Vilponen on vieraillut Kiinassa yhdeksän kertaa ja tutustunut taijiharjoituksiin autenttisessa ympäristössä. Taijiohjaajana hän on pitänyt lukuisia tilaisuuksia eri puolella Suomea. Vilponen on paljasjalkainen lahtelainen. 

Liikunnalliset harjoitukset

Hanke alkoi syksyllä 2023 ikärikkaille suunnatuilla muistelutapahtumilla. Muistoja on kerätty kolmella eri talviteemalla: lumileikit, hiihtoretket ja Salpausselän kisat. Vuodenvaihteessa muistoista on syntynyt useamman ohjaajan käsissä tarinallistettuja liikuntaharjoituksia, jotka tehdään pääosin tuolilla istuen. Ohjaajat painottavat harjoituksissa muistia aktivoivaa liikuntaa, tanssia, klassista laulua ja itämaista taijiliikuntaa.  

Liikuntaharjoitukset käynnistyivät Hiihtomuseossa tammikuussa 2024 ja niitä järjestetään toukokuulle asti. Osallistuminen on maksutonta kaikille yli 65-vuotiaille. 

Voit kokeilla harjoituksia kertaluontoisesti tai ilmoittautua mukaan useampaan harjoitukseen.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja

Ilmoittaudu mukaan sähköpostitse tai puhelimitse

Projektitutkija Mira Arkko
044 483 1799
mira.arkko@lahti.fi

Tutkija Ulla Viljanen
044 483 1578
ulla.viljanen@lahti.fi

 • Tanssien talveen – Tanssitaiteilija Leena Keizer  

  Ti 30.4. klo 10–10.45

  Ti 14.5. klo 10–10.45 

   

  Lämpimästi tervetuloa mukaan liikkumaan! 

  Tilaisuudet järjestetään Hiihtomuseon tiloissa, osoitteessa Salpausselänkatu 8.

   

 • Tanssitaiteilija Leena Keizer on kulttuurin moniammattilainen, joka tuottaa esityksiä eri-ikäisille yleisöille teattereihin, luontoon ja kiertueille. Sivutyönään Keizer opettaa aikuisoppilaille eri tanssilajeja baletista nykytanssiin ja improvisaatioon. Toiselta koulutukseltaan Keizer on toimittaja ja kirjoittamisella on tärkeä rooli hänen taiteellisessa työskentelyssään.

  Leena Keizer suunnittelee kerättyjen muistojen pohjalta Hiihtomuseolle moniaistisen, tarinallisen kokonaisuuden, jossa muistot muuttuvat liikkeeksi ja tunnelmiksi – koskettavaksi yhteiseksi kokemukseksi. Tuokio tempaa osallistujat mukaan mielikuvituksen maailmaan, jossa otetaan liikkuen aikaa ilolle, ihmettelylle ja yhdessäololle.

  Leena Vilponen on eläkkeellä oleva sairaanhoitaja, hän on ohjannut kiinalaista taijiliikuntaa yli 30 vuotta. Vilponen on vieraillut Kiinassa yhdeksän kertaa ja tutustunut taijiharjoituksiin autenttisessa ympäristössä. Taijiohjaajana hän on pitänyt lukuisia tilaisuuksia eri puolella Suomea. Vilponen on paljasjalkainen lahtelainen, joka asui yli 20 vuotta Porin seudulla, mutta muutti takaisin Lahteen muutama vuosi sitten.

  Leena puolestaan tuo lumileikit ja ikimuistoiset hiihtoretket kiinalaisen taiji-liikekielen avulla harjoituksiin – keskelle suomalaista lumista talvimaisemaa, kuitenkin sisätilassa toteutettuna.

  Tarja Kindstedt on fysioterapeutti sekä geriatrisen- ja muistikuntoutuksen asiantuntija. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta ikääntyneiden parissa ja kokenut sen alusta lähtien omaksi alakseen. Kindstedt on saanut työskennellä moniammatillisissa tiimeissä ja monissa projekteissa, ja sitä kautta saanut laajaa näkemystä omaan tekemiseensä. Tärkeintä hänelle ovat olleet olleet ihmisten kohtaamiset ja liikkumisen ilon mahdollistaminen erilaisissa ryhmissä ja yksilöllisessä terapiassa.

  Tarjan harjoituksessa muistellaan yhdessä Salpausselän kisoja ja tehdään siitä ”liikuttava tarina”. Istuen ja seisten tehtävät harjoitukset voi jokainen suorittaa oman kunnon mukaan.

  Päivi Vihma on liikunnan opettaja ja muusikko Wellamo-opistolta. Kokemusta ikääntyvien ohjaamisesta on karttunut viidentoista viime vuoden ajan kansalaisopistossa Lahden seudulla.  Päivi on erityisen kiinnostunut kehon ja mielen yhdistävästä Asahi-terveysliikunnasta ja muistakin kehonhuollon menetelmistä. Entinen kilpaurheilija on nykyisin vannoutunut toimintakyvyn ylläpidon ja lempeän liikkeen kannattaja. Laulua Päivi pääsee tässä nyt ensimmäistä kertaa yhdistämään liikkeeseen ja tarinaan kokonaisvaltaiseksi kehomielenharjoitukseksi.

  Tule muistelemaan Päivin kanssa Salpausselän kisoja, urheilun esikuvia, jännitystä, liikunnan riemua ja yhteenkuuluvuuden tunnetta Hiihtomuseolle! Herätetään muistot eloon yhdessä liikkuen, laulaen, kuunnellen ja aistien.

  Hanke tarjoaa mahdollisesti myös muiden ohjaajien harjoituksia. 

Hankkeessa Hiihtomuseon yhteistyökumppaneina toimivat ikäihmisten asiantuntijat Lahden kaupungin liikuntapalveluista, Gerontologian tutkimuskeskuksesta (GEREC), Päijät-Hämeen liikunta ja urheilu ry:stä (PHLU), Vire TV:stä ja Wellamo-opistosta.

Lahden museoiden Muistot liikkeeksi senioriyleisötyössä -hanke on saanut Museoviraston innovatiiviset hankkeet -rahoitusta.

Lataa tästä hankkeen esite:

Mira Arkko
Projektitutkija

Muistot liikkeeksi senioriyleisötyössä

Muistot liikkeeksi -hanke, yleisötyö, asiakaspalvelun kehitystyö

Suvi Kuisma potrettikuva 1
Suvi Kuisma
Yleisötyön päällikkö

Lahden museoiden yleisötyö ja asiakaspalvelu