Yleisohjeita museovierailuun

Lahden museoiden kuvakokoelmat, Tiina Rekola

  • Hiihtomuseossa saa valokuva ja videokuvata vapaasti, mutta salaman käyttö on kielletty.

  • Hiihtomuseon näyttelyiden museoesineet ovat suojassa lasivitriineissä. Museossa on kuitenkin esillä paljon esineitä, joihin saa luvan kanssa koskea. Nämä esineet on merkitty erikseen. Henkilökuntamme opastaa tarvittaessa paikan päällä.

  • Hiihtomuseon keskikerroksen toimintaosasto kuuluu museon pääsylipun hintaan ja on avoin kaikille museovieraille. Toimintaosaston mäkihyppysimulaattoriin ja ampumahiihdon laserammuntaan saat tarkemmat ohjeet museon henkilökunnalta. Mäkimatin hyppyrimäkeen ja lumipallon tarkkuusheittoon saat välineet museon asiakaspalvelusta.

  • Näyttelyiden opastusmateriaalit löydät museon asiakaspalvelusta.

    Hiihtomuseossa kaikki näyttelytekstit on käännetty englanniksi. Hiihdon henkeä -näyttelyyn löytyy tiivistelmä myös venäjäksi. Sisulla sankariksi -näyttelyyn on opasvihko ruotsiksi, venäjäksi ja saksaksi. Lisäksi näyttelyssä on englannin- ja suomenkielinen audio-opastus. Audiolaitteen saat museon asiakaspalvelusta.

  • Museon aulasta löytyy narikka, johon pyydämme jättämään paksut ulkovaatteet ja suuret reput museovirailun ajaksi. Narikassa on lukolliset lokerot.

  • Oppilaat ovat koko museovierailun ajan opettajan vastuulla. Museon avoinnapitohenkilökunnalta voi kysyä neuvoja ja he opastavat toimintaosaston laitteiden käytössä.

    1. Saapuessasi museoon tulet museon sisääntuloaulaan, josta löytyy museon lipunmyynti ja informaatiopiste.
    2. Vaatteiden säilytystilat ovat vastapäätä lipunmyyntipistettä. Sieltä löytyvät myös lukittavat lokerot, joihin pitää jättää reput ja isommat laukut museokäynnin ajaksi.
    3. Museon WC-tilat löytyvät vaatteiden säilytystilan vierestä oikealta.
    4. Sisääntulokerroksessa on käytettävissä tarpeen vaatiessa myös hissi yläkerran näyttelytiloihin. Jos tarvitset hissiä, kysy apua museon asiakaspalvelijoilta lipunmyynnistä.
    5. Sisääntuloaulassa sijaitsee myös museokauppa.
    6. Perusnäyttelyyn Hiihdon henkeä siirrytään toimintaosaston liukuovista.
    7. Toimintaosasto löytyy keskeltä museota.
    8. Museon toisessa kerroksessa sijaitsee vaihtuvan näyttelyn tila: parvi ja näyttelysali. Yläkerran näyttelytilaan siirrytään portaita pitkin tai tarpeen vaatiessa hissillä..
    9. Museon kellarikerroksessa sijaitsee Sisulla sankariksi -näyttely ääniopastuslaitteineen.
    10. Näyttelytiloissa oleviin esineisiin ja teoksiin ei saa koskea. Älä koske myöskään vitriineihin. Toimintaosastossa voi kokeilla laitteita, esimerkiksi mäkihyppysimulaattoria.
    11. Tehtäviä tehdessäsi jätä tilaa myös toisille ja tarkastele esinettä tai teosta hieman kauempaa. Näyttelytilojen vitriinejä tai seiniä ei voi käyttää kirjoitusalustoina. Kirjoitusalustoja voit pyytää Hiihtomuseon henkilökunnalta.
    12. Liiku ryhmän mukana ja noudata opettajan ohjeita. Siirry rauhallisesti paikasta toiseen, älä juokse. Näin huomioit myös muut museokävijät.
    13. Museossa ei tarvitse olla täysin hiljaa, vaan voit myös kysyä ja keskustella. On kohteliasta myös pitää kännykkä kiinni tai äänettömällä museovierailun ajan.