LAHTI 2001 -SARJA JA DOPING ALKUVUODEN AIHEINA HIIHTOMUSEOSSA

Lahden Urheilukeskuksessa on alkuvuodesta käynyt poikkeuksellinen kuhina. Kävijät ovat saattaneet joutua hieraisemaan silmiään, sillä hiihtostadionin edusta on muuntunut aikakoneeksi vuoteen 2001. Syynä epätavallisiin olosuhteisiin on olleet vuoden 2001 MM-kisojen doping-skandaalista kertovan tv-sarjan kuvaukset.

Kurkistus Hiihtomuseon arkistoon

Salpausselän hiihtostadionilla järjestettävät Salpausselän kisat sekä Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat ovat tärkeä osa Hiihtomuseon tallennusvastuuta. Museon arkistoon onkin tallennettu vuoden 2001 kisoista muun muassa käsiohjelmia ja esitteitä. Hiihtomuseon kokoelmista löytyy myös valokuvia ja esineitä, kuten lukuisia versioita kisojen maskotti Harri-ilveksestä. 

Hiihtomuseon kokoelmista vastaava amanuenssi Laura Häkkinen on sarjan tiimoilta sukeltanut arkiston syövereihin. “Olen ihan hartiavoimin käynyt läpi arkistokokoelmaamme ja valokuvakokoelmaamme. Meiltä on kaivattu lavastusta ja rekvisiittaa varten perustietoja esimerkiksi siitä, minkälainen kisa-alue on tuolloin ollut. Valokuvat ja aluekartat kertovat näistä paljon.” Häkkinen kertoo ja jatkaa: “myös erilaisia painotuotteita, kisaohjelmia, lippuja ja oppaita on tarvittu. Lisäksi vanhat hinnastot ovat nousseet arvoon arvaamattomaan, olihan vuonna 2001 vielä markka-aika. Mutta paholainen on juuri näissä yksityiskohdissa!”

“Miksei Hiihtomuseon näyttelyissä ole mitään esillä dopingista?”

Skandaalinnälkäiset museovieraat ovat saaneet jo hetken aikaa pettyä, sillä Hiihtomuseon näyttelyistä ei tällä hetkellä löydy juurikaan sisältöä vuoden 2001 tapahtumista. Aikaisemmin museossa esillä ollut lääkärinlaukku on tällä hetkellä esillä Tahdossa Helsingin olympiastadionilla (entinen Urheilumuseo). Laukku kuuluu Tahdon kokoelmiin. 

“Aihe on valtavan toivottu! Ajoittain jopa kyseenalaistetaan, että vaikenemmeko asiasta tietoisesti. Meillä museona on kuitenkin tärkeä tehtävä toimia yhteiskunnan muistina, emmekä siksi voi valikoida vain “kivoja juttuja” menneisyydestä tallennettavaksi ja esitettäväksi.” museon näyttelyistä vastaava amanuenssi Riikka Huuskonen perkaa. 

“Syy siihen, ettei Hiihtomuseon näyttelyissä tällä hetkellä ole doping-sisältöjä, on tylsän yksinkertaisesti ajan puute. Asiaan on kuitenkin tulossa muutos, sillä dopingista ja vuoden 2001 MM-kisoista on suunnitteilla museon perusnäyttelyyn oma vitriini.” Huuskonen paljastaa. Doping-aiheinen vitriini valmistuu suunnitelmien mukaan tulevana syksynä. 

Lahti 2001 -tv-sarjan kuvaukset Lahdessa ovat loppusuoralla. Sarja saa ensi-iltansa loppuvuodesta. 

Lue lisää aiheesta Lahden kaupungin verkkosivuilta.

Lue sarjan roolituksesta lisää Nelosen verkkosivuilta.