Ikoninen lahjoitus Hiihtomuseon kokoelmiin

Lahtelainen hiihtäjälegenda Siiri "Äitee" Rantanen täyttää tänään 14. joulukuuta 98-vuotta. Hiihtomuseon kokoelmat karttuivat kuluneena syksynä uudella lahjoituksella, Heli Hyytiän maalaamalla Siiri Rantasen ikonilla.

Tragedia lahtelaisessa olohuoneessa

Teatteri Vanhan Jukon lavalla nähtiin keväällä ja syksyllä 2022 esitys Kaksi sisarta. Veikka Heinosen käsikirjoittama ja Esa-Matti Smolanderin ohjaama näytelmä sijoittui lahtelaisen hiihtäjäperheen olohuoneeseen, jonka seinää nyt museolle lahjoitettu Äiteen ikoni koristi. Ikonin valmisti näytelmää varten teatterikorkeakoulun tarpeistomestari Heli Hyytiä.

Kaksi Sisarta -näytelmän keskiössä oli Kurkelan perhe, jonka uskonto ja suurin rakkaus on hiihtourheilu. Kuvassa Rantasen ikonia kunnioittaa toista kilpasisarta Hilkkaa näytellyt Annika Hartikka. Kuva: Mikko Kelloniemi.

Poikkeuksellinen lahjoitus

Hiihtomuseon kokoelmissa taide-esineet ovat harvinaisuuksia. ”Museomme esinekokoelma koostuu pääsääntöisesti talviurheiluun liittyvistä välineistä ja tekstiileistä sekä mitaleista ja muista palkinnoista. Emme ole aktiivisesti keränneet taide-esineitä, vaan niitä on aikojen saatossa hankittu kokoelmiin hyvin valikoivasti” kuvailee Hiihtomuseon kokoelmista vastaava amanuenssi Laura Häkkinen.

”Siiri on jo aiheena meille niin tärkeä, onhan hän paikallinen ikoni, että erilaiset tulkinnat hänen urastaan rikastuttavat ehdottomasti kokoelmaamme.” Häkkinen jatkaa. ”Samalla tallennamme myös paikallista talviurheilukulttuuria. Näin intohimoisesti hiihtoa käsittelevää teatteria ei ole Lahdessa aiemmin nähty!” museon näyttelyistä vastaava amanuenssi Riikka Huuskonen täydentää ja vinkkaa: ”ikonille on jo suunniteltu paikka valmiiksi museon perusnäyttelyyn, mutta lopullista julkistusta pitää malttaa odottaa vielä hetki.” Ikonin lisäksi museon arkistoon tallennetaan Kaksi sisarta -näytelmän käsiohjelma ja juliste.

Ohjaaja Esa-Matti Smolander kävi syksyllä lahjoittamassa ikonin museolle. Teosta vastaanottaa amanuenssi Laura Häkkinen. Taustalla näkyy Siiri Rantasen vanha edustusasu, suksi ja sauva. Kuva: Riikka Huuskonen.

Viimeinen näytös

Kaksi sisarta -näytelmän viimeinen esitys nähtiin 30. syyskuuta. Esitystä saapui katsomaan kunniavieras, itse Siiri Rantanen. Elämys jäi varmasti sekä näyttelytyöryhmän että yleisön mieliin, sillä Äitee antoi oman kommenttiraitansa näytelmän edetessä, mikä nosti komedian uudelle, unohtumattomalle tasolle. Rantanen tuntui viihtyvän vauhdikkaan, hien ja tunteiden täyteisen näytelmän äärellä. Väliajalla nautittiin tietenkin mitalikahvit.

Siiri Rantanen yhteiskuvassa näyttelijöiden ja ohjaajan kanssa esityksen päätteeksi. Kuva: Riikka Huuskonen.

Hiihtomuseon väki kiittää Teatteri Vanhaa Jukoa ja työryhmää hiihdontäyteisestä teatterielämyksestä ja lahjoituksesta. Toivotamme samalla Siiri Rantaselle, kahdeksan kertaiselle arvokisamitalistille ja koko hiihtokansan Äiteelle, mitä parhainta syntymäpäivää!