Hiihtohistoriallinen seminaari: Siirin perintö

Tapahtuma on päättynyt
Lahdessa järjestettävässä seminaarissa puhujat kertovat omia kokemuksia ja tutkittua tietoa naisten hiihtohistoriasta.

Hiihtohistoriallinen seminaari pidetään ensimmäistä kertaa Lahdessa helmikuussa. Seminaarissa keskeisenä teemana on Siiri Rantasen perintö, joka kantaa naisten hiihtoon edelleen tuleville sukupolville. Urallaan Rantanen saavutti muun muassa kolme olympiamitalia ja viisi MM-kultaa. Hän edusti kilpauransa voitokkaimmat vuodet Lahden Hiihtoseuraa ja oli elämänsä loppuun asti lahtelainen urheiluvaikuttaja sisukkaalla ja elämänmyönteisellä asenteellaan. Rantanen menehtyi 98-vuotiaana Lahdessa vuonna 2023. Seminaaripuhujat tuovat esille niin omia kokemuksiaan kuin tutkittuja näkökulmia naisten hiihtohistoriaan Siiri Rantasen perinnön kannattelemana.

Esitelmien kommentaattorit: TAHDON viestinnän ja markkinoinnin asiantuntija Sanna-Leena Perunka; FT, tietokirjailija Kalle Virtapohja; Suomen ampumahiihtoliiton tj, YTM Tapio Pukki ja entinen naisten mäkihyppyvalmentaja Heli Pomell.

Nyt järjestettävä tapahtuma on kolmas hiihtohistoriallinen seminaari sen jälkeen, kun Loimaan Perinnesuksen Jouko Pukki, tietokirjailija Timo Siukonen ja Suomen urheiluhistoriallisen seuran Kalle Virtapohja alkoivat syksyllä 2021 kehitellä toimenpiteitä suomalaisille arvokkaan hiihtohistorian arvostuksen kohottamiseksi. Tarkoituksena on, että hiihtohistoriallisia tilaisuuksia järjestettäisiin vuosittain hiihtohistorian tallentamisen edistämiseksi ja arvostuksen lisäämiseksi.

Siirin perintö -seminaarin yhteydessä pääsee myös tutustumaan Hiihtomuseon Hiihdon henkeä -perusnäyttelyssä, Sisulla sankariksi -näyttelyssä ja Lahden Hiihtoseuran 100-vuotisnäyttelyssä Hiihdon hyväksi lahtelaisen hiihtolegendan uran kohokohtiin.

Yleisöllä on myös mahdollisuus esittää ajatuksiaan ja kysymyksiä. Tilaisuus on maksuton.

Järjestäjät: Hiihtomuseo, TAHTO, Loimaan Perinnesuksi ry ja Suomen urheiluhistoriallinen seura ry.

Ohjelma

11.00–11.45 Lounas, omakustanteinen Voitto-ravintolassa

12.00 Seminaarin avaus / Lahden museoiden yleisötyön päällikkö Suvi Kuisma ja seminaarin pj, dosentti, FT, Jyväskylän yliopisto Heikki Roiko-Jokela. Muistot liikkeeksi esittäytyy /projektitutkija Mira Arkko ja taiji

12.05–12.45 Esitelmä: Siirin perintö – Miten Siiri Rantasesta ja Lydia Widemanista tuli huippu-urheilijoita? Mitä nykyurheilu voisi oppia naishiihdon ensimmäisiltä mestareilta? / liikuntapedagogi, valmentaja, LitT Jaana Kari. Kommentaattorina TAHDON viestinnän ja markkinoinnin asiantuntija Sanna-Leena Perunka.

12.45–13.30 Esitelmä: Naisten hiihtohistoria kirjallisuudessa/ TAHDON tietopalvelukoordinaattori Matti Hintikka. Kommentaattorina FT, tietokirjailija Kalle Virtapohja

 14.00–14.45 Esitelmä: Katsaus maastohiihtoon osana suomalaisen urheilun murrosvaiheita / dosentti Kati Lehtonen. Kommentaattorina Suomen ampumahiihtoliiton tj, YTM Tapio Pukki

14.45–15.30 Esitelmä: Naisten mäkihypyn muutokset / mäkihyppyvalmentaja Kimmo Kykkänen ja mäkihyppääjä Julia Kykkänen. Kommentaattorina entinen naisten mäkihyppyvalmentaja Heli Pomell

15.30–16.00 Loppukeskustelu / seminaarin pj, dosentti, FT, Jyväskylän yliopisto Heikki Roiko-Jokela

Lisätietoja

Lahden museoiden tutkija Ulla Viljanen p. 044 483 1578, ulla.viljanen@lahti.fi

Lahden museoiden yleisötyön päällikkö Suvi Kuisma, p. 050 398 5521, suvi.kuisma@lahti.fi

Ilmoittautuminen viimeistään 9.2.2024. ulla.viljanen@lahti.fi  tai p. 044 483 1578. Ilmoita samalla, jos haluat nauttia Voitto-ravintolan omakustanteisen lounaan. Hinta 12,80 €, seniorit 11,50 €.

www.hiihtomuseo.fi