Muuttuvat sääolosuhteet muovaavat hiihtoreittiä

Vuonna 1978 järven jäällä hiihdettiin loskassa. Kuva: Finlandia-hiihto

Finlandia-hiihdon reittiä ja matkan pituutta on jouduttu sääolosuhteiden vuoksi muuttamaan useita kertoja 1970-luvulta alkaen. Jo vuonna 1975 lähtö tapahtui poikkeuksellisesti Vesijärven jäältä ja kiersi Salpausselän kisojen alkuperäisen 50 km hiihtoreitin. 

Ilmaston lämpenemisestä johtuvat sääilmiöt ovat merkittävästi vaikuttaneet Finlandia-hiihdon järjestelyihin ja suosioon. Osallistujamäärät notkahtivat 1980-luvun lopussa: Suurimpana syynä oli vaihteleva sää. Hiihtoreitti kiersi myöhemmin Lahden ympäristössä ja toisinaan palasi Hämeenlinna-Lahti reitille. Lähdöt siirrettiin 1990-luvulla viidesti Lahteen huonon hiihtosään vuoksi. 

Vuonna 1995 lumipeitettä ei voinut kutsua paksuksi. Kuva: Finlandia-hiihto

Viimeisen kerran hiihdettiin Hämeenlinnasta Lahteen vuonna 1999, jolloin kokeiltiin myös ensimmäistä kertaa mikrosiruihin perustuvaa ajanottojärjestelmää. Vuonna 2000 tehtiin lopullinen päätös Finlandia-hiihdon pysyvästä reitistä Lahti-Hollola-Lahti. Lahden urheilukeskus loi hienot puitteet Finlandia-hiihdon lähdölle ja maalille. Muutoksen perustana oli ilmaston pysyvä lämpeneminen.  

Vuonna 2010 hiihtäjät lähtivät liikkeelle hiihtostadionilta jäätävässä sumussa. Kuva: Finlandia-hiihto

Lumipulan vuoksi tapahtuma jouduttiin perumaan vuonna 2020. 

Siirry seuraavaan osioon: Hiihtotyylin ja reittien muutokset