Finlandian eri muodot

Vuoden 1989 Reppu-Finlandiaan kuului vain välttämätön hiihtäjien huolto. Kuva: Finlandia-hiihto

Finlandia-hiihdon historian aikana tuoteperheeseen on lisätty uusia tapahtumia mm. Reppu-Finlandia, Kuutamo-Finlandia, Finlandia-Fatbike, Finlandia-sauvakävely ja Lasten Finlandia-hiihto. 
 
Ensimmäisen kerran Reppu-Finlandia hiihdettiin 1985 – päivää ennen varsinaista Finlandia-hiihtoa. Reppu-Finlandia oli vastaus osallistujamäärän kasvulle: Kaikki eivät enää mahtuneet varsinaiseen Finlandia-hiihtoon, jolloin kehiteltiin täydentävä tapahtuma. Reppu-Finlandia tarjosi vain välttämättömän huollon ja pari juottoasemaa. Säännöt vaativat hiihtäjää pitämään reppua mukana koko hiihdon ajan. Ensimmäiseen tapahtumaan ilmoittautuneita oli 1220, mutta kova pakkanen (lähdössä -29 astetta) karsi lähtijöitä ja reitin varrella hiihtäjiä niin, että maaliin sivakoi vain 582 hiihtäjää. Viimeisen kerran hiihdettiin reppu selässä vuonna 1999. 

Kuutamo-Finlandiassa oli tarkoitus hiihtää vuonna 1989 perinteinen 75 km:n reitti kuun loisteessa ja selvitä matkasta 7–11 tunnissa. Osanottajat saivat etukäteen harkita hiihtovauhtiaan ja valita sen mukaan oman ryhmänsä. Heiltä odotettiin sitoutumista oppaan johdolla etenemiseen ja ryhmässä pysymisestä. Ryhmää sai vaihtaa taukopaikoilla ja siirtyä näin mahdollisesti hitaampaan ryhmään. Otsalamppu varattiin jokaiselle siltä varalta, ettei kuu loistaisikaan. Ilmoittautuneita oli 107. Alkuperäisestä reitistä jouduttiin luopumaan kelin vuoksi ja se hiihdettiin 50 km:n reittinä. Onneksi, koska muuten se olisi ollut aivan liian pitkä yöreissu. Aikaa siihen käytettiin 4,5 tunnista 7 tuntiin. Ryhmässä hiihtäminen ja viivähtäminen nuotiopaikoilla toivatkin tunnelmaa, mutta kuuta ei näkynyt koko yönä, eivätkä kaikki halunneet pysyä ryhmissään. 

Lapsia hiihtämässä Lasten Finlandia -taphtumassa.
Vuoden 2016 Lasten Finlandiassa oli katse tiukasti maalissa. Kuva: Finlandia-hiihto

Lasten Finlandia hiihdettiin ensimmäisen kerran 2014 ja mukana oli lähes 2000 lasta Lahden, Nastolan ja Hollolan kouluista. Hiihtotapahtumassa hiihtävät 7–15-vuotiaat koululaiset. 

Siirry seuraavaan osioon: Ikineuvokset, hiihtoneuvokset ja voittajat