Urheilu julistetaiteen innoittajana

kesäkuu 2009 ‐ lokakuu 2009
Arkistoitu

Kesällä 2009 saatiin nauttia nostalgisesta julistetaiteesta. Useat kuuluisat suomalaiset taiteilijat, kuvittajat ja mainosgraafikot ovat suunnitelleet urheiluaiheisia julisteita eri tapahtumiin.

”Urheilu julistetaiteen innoittajana” -näyttely toi esille urheilutapahtumien julisteita. Niiden estetiikkaan on vaikuttanut urheilun vauhti ja voima. Näyttely kertoi julisteiden kielellä ylväistä tunnelmista 1920- ja 1930-luvun hiihtokilpailuista ja Salpausselän kisojen riemukkaista hiihtojuhlista. Kisajulisteet kertovat kisojen kansainvälisyydestä, hiihtämisen ilosta ja kansan juhlasta. Lasse Pirskanen on monen 1950-luvun kisajulisteen suunnittelija. Esillä olivat luonnollisesti myös Lahden maailmanmestaruuskisojen julisteet.

Erityisesti 1920- ja 1930-luvun urheiluaiheisten julisteiden suunnittelijat esitellään, kuten Alf Danning, Ilmari Sysimetsä, Eric Vasström, Ola Fogelberg, Oscar Furuhjelm, Hans Björklind, Aarno Karimo, Paul Jefimov ja Arvo Tigerstedt. Nuorempaa sukupolvea näyttelyssä edustivat mm. Raimo Raimela ja Aleksander Lindeberg. Monet heistä ovat olleet uraa uurtavia omalla alueellaan.

Näyttely toi esille pilapiirtäjä ja urheilutoimittaja ”Tiikerin” Arvo Tigerstedtin myös julistesuunnittelijana. Hän suunnitteli mm. 1930 järjestettyjen SVUL:n voimistelujuhlien mainosjulisteen. Tigerstedt oli koulutukseltaan mainospiirtäjä. Hän teki mittavan ja arvostetun työsaran Suomen Urheilulehden ja Helsingin Sanomien urheilupilapiirtäjänä.

Ola ”Fogeli” Fogelberg on tullut suurelle yleisölle tutuksi Pekka Puupää -hahmon luojana ja sarjakuvapiirtäjänä. Osuusliikkeen mainospäällikkö Fogelberg suunnitteli mm. 1927 järjestetyn TUL:n liittojuhlan julisteen. Hänen työuransa kietoutui urheilun, työväenliikkeen ja osuustoiminnan ympärille.

Esillä olivat myös talviolympialaiset. Olympiajulisteet kertovat aina kisoja järjestävästä maasta ja kaupungista omaa tarinaansa kisamarkkinoinnin lisäksi. Aikakauden ihanteet ja arvot ovat niistä mielenkiintoisesti luettavissa. Talvisten hiihtokisojen lisäksi näyttelyssä esiteltiin myös kesäisiä urheilujuhlia, kuten Helsingin olympiakisoja ja voimistelujuhlia. Mainospiirtäjä Ilmari Sysimetsä suunnitteli alun perin olympiajulisteen jo 1940 kisoja varten. Julisteen pääosassa on Paavo Nurmen juoksijapatsaan hahmo Olympiastadionin edustalla.

Näyttely tehtiin yhteistyössä Julistemuseon kanssa ja hyödyntäen Julistemuseon kokoelmia.