Terveiset talvikisoista!

lokakuu 2009 ‐ elokuu 2012
Arkistoitu

Hiihtomuseon ”Terveiset talvikisoista” -näyttelyssä kurkistettiin talviolympialaisten historiaan kisaturistin silmin. Hiihtomuseon upea filateliakokoelma valotti talviolympia-aihetta uudesta näkökulmasta. Näyttelyssä matkustettiin ympäri maailmaa ja vierailtiin lähes joka mantereella. Oppaina toimivat maailmaa valloittaneet suurhiihtäjämme ja mäkikotkamme. Eri maanosien tunnelmiin sukellettiin postimerkkien kautta, taskumatti kisaturistin poven lämmikkeenä.

Talviolympia-aihe on yllättävän suosittu postimerkkiaihe – sellaisissakin maissa, joissa lumi ei sada omaan maahan. Suomalaiset talviurheilijat ovat päässeet postimerkkeihin paitsi Suomessa, myös yllättävissä maissa kuten esimerkiksi Kongossa ja Paraguayssa. Suomalaisista merkeistä voi bongata Marja-Liisa Kirvesniemen, Marjo Matikaisen, Veikko Hakulisen ja Veikko Kankkosen sekä tietysti Matti Nykäsen. Nykänen on kaikkein eniten eri puolilla maailmaa postimerkeissä esiintyvä talviurheilijamme, mutta myös yllättävän moni muu on päässyt eri maiden merkkeihin.

Joillakin perinteisillä talviurheilumailla, etenkin Itä-Euroopassa on myös monipuolinen ja runsas valikoima filateliaa talviurheilun alalta. Toisaalta taas jotkin perinteiset talviurheilumaat eivät postimerkeissään talviurheiluaiheella loista. Moni itsenäistynyt maa on saattanut olla innokas julkaisemaan runsaasti omia postimerkkejä myös talviolympialaisista. Kaikkein suosituimmat kisat eri puolilla maailmaa julkaistuista talviolympialaisiin liittyvistä pohjoismaisia lajeja kuvaavista merkeistä näyttäisivät olevan Sapporo 1972, Innsbruck 1976 sekä Albertville 1992.

Monet Afrikan, Aasian, Keski- ja Etelä-Amerikan valtiot sekä Euroopan lilliputtivaltiot aloittivat postimerkkien tehtailun keräilijöitä varten eikä postinkuljetustarkoituksiin. Aihepiirit merkkeihin valittiin keräilijöitä silmällä pitäen eikä paikallista toimintaa tai historiaa ajatellen. Varmaankaan paikallisessa postiliikenteessä ei ole näitä talviurheiluaiheisia merkkejä käytetty. Postimerkit ovat olleet merkittävä tulon lähde monelle pienelle ja köyhälle valtiolle.

Näyttelyyn tehtiin riemastuttavia löytöjä ja rankkoja rajauksia. Keskityimme tässä näyttelyssä talviolympialaisaiheeseen ja lajeista tarkastelemme pohjoismaisia lajeja: maastohiihtoa, mäkihyppyä ja yhdistettyä.

Tutkimusmatkamme Hiihtomuseon postimerkkikokoelmaan oli ollut jännittävä ja antoisa. Asiantuntija-apua tutkimukseen ja esillepanoon saimme Postimuseosta Helsingistä.