Hiihtomuseon kokoelmat

Suksihöylä. Kuva: Lahden museot, kuvakokoelmat, Tiina Rekola.

Hiihtomuseo kerää, tallentaa, esittelee ja tutkii talviurheiluun liittyvää perinnettä. Hiihtomuseon kokoelmissa on hiihdon, mäkihypyn, yhdistetyn ja ampumahiihdon sekä alppilajien historian ja nykypäivän aineistoa. Kokoelmaan kerätään myös harrastushiihtoon ja lumileikkeihin, talvilajien urheiluvälineiden valmistukseen sekä talvilajien urheiluseuratoimintaan liittyvää perinnettä.  Hiihtomuseon kokoelmissa on muun muassa suksia ja sauvoja, talviurheiluun liittyviä tekstiilejä, palkintoja, valokuvia, kirjoja ja postimerkkejä. Tallennus kattaa historiallisen ajan, mutta painopiste on 1900-luvun historiassa.

Lahden Hiihtoseuran veteraaniosasto aloitti Hiihtomuseon kokoelman keruutyön vuonna 1959, ja Lahden kaupunginmuseota hallinnoimaksi museo ja kokoelmatyö siirtyivät vuonna 1974.

Hiihtomusen kokoelmissa on vajaa 22 000 esinettä ja kuvia 16 500, postimerkkejä ja leimakuoria yli 7 000. Kokoelmaan sisältyy käsiarkisto, johon on kerätty muun muassa talviurheiluaiheisia postikortteja ja alaan liittyvää arkistomateriaalia. Museolla on myös laaja alan kirjallisuuteen keskittynyt käsikirjasto.

Lisätietoja Hiihtomuseon kokoelmista

Museoamanuenssi Laura Häkkisen potretti.
Laura Häkkinen
Museoamanuenssi

Kokoelmat ja sosiaalinen media